Ambalaj tasarımı, her üreticinin dikkate alması gereken temel kuralları içerir. Ürün ambalajını tasarlarken, genellikle tüketici bilgileriyle ilgili mantıklı kararlar verilir. Ancak gerçek şu ki, piyasada başarısız olan ve hiç çalışmayan çeşitli ürün ambalajlarının sayısı da oldukça fazladır.
Ambalaj tasarımı açısından hem yapıcılık hem de bilimsel verileri içermelidir. Ambalaj tasarımında biyosensör aktivasyonu kullanıldığında, tüketim gerçekleştirenlerin içgüdüsel hareket etmelerine ve ürünü satın alma isteği duymalarına yardımcı olmak mümkündür. Bilinçaltı bir sürece dönüşen böyle durumlarda, en başarılı ambalaj tasarımını gerçekleştiren markalar ve ürünler yine de rakiplerinden çok daha yüksek satış rakamlarına ulaşabilmektedir.
Ambalaj tasarım sürecinde hedef kitle veya tüketici düşünülürse satılan ürüne göre sonuçlar farklılık gösterecektir. Rekabetin giderek arttığı günümüz dünyasında belirli noktalara dikkat edildiğinde ve uygun yöntemler tercih edildiğinde ürünler daha kolay pazara sunulabilmektedir. Dolayısıyla ambalaj tasarımında iyi sonuçlar elde etmek için her markanın kendi bakış açısını geliştirmesi gerekiyor.
Ambalaj tasarımı bir ürünün satışını doğrudan etkileyebilir. En önemli satış parametrelerinden biri olan ambalajın kusursuz ve profesyonel düzeyde yapılması, markayı rekabet durumunda öne çıkaran bir avantaj sağlıyor. Aynı seviyede aynı ürünlerin çoğunu piyasaya sürmesine rağmen, bazı ürünlerin satışları diğerlerinden önemli ölçüde yüksek olabilir. Bu konuda başarılı satış sonuçları elde etmek istediğinizde, iş alanından anlayan profesyonel, deneyimli kişilerin desteği ile ambalaj tasarımı yapmanız gerekmektedir.
Ambalaj tasarımı öncelikle dikkate alınması gereken faktörlerden biridir. Çünkü ambalaj tasarımının asıl amacı diğer ürün veya markalardan tamamı ile farklı bir duruş ve imaj sunmaktır. Bu süreçte ilk ambalaj tasarımı yapılırken aşağıdaki kriterlerin uygulanmasına dikkat edilmesi faydalı sonuçlar verecektir: